Okresní kolo hry PLAMEN 18.5.2013 Havlíčkův Brod

14.06.2013 13:56

  

 

          V sobotu 18.5.2013 čekalo náš kolektiv Okresní kolo mladých hasičů ve hře PLAMEN na které jsme poprvé postoupili se současnou partou a to vm obou kategoriích.   Postoupili jsme sem z oblastního kola, které se konalo o 14-dní dříve u nás v Nové Vsi .

Postup na okres byl jedním z cílů pro letošní rok a to se také povedlo jak družstvu mladší tak i starším. Výchozí pozice pro případné umístění na stupních vítězů byla lepší pro družstvo mladších, kterým po přepočtení výsledků ze Závodu požárnické všestrannosti patřilo  2.místo  a starším nakonec po vypadnutí tří soupeřů, kteří se na podzim umístily před nimy  6.místo.

 

    Ranní probuzení nebylo zrovna moc příjemné, protože počasí po ránu vůbec nepřálo. Sraz byl v 7:00 u hasičské klubovny, odkud jsme vyrazili bojovat a získávat zkušenosti do Havlíčkova Brodu. Po zahajovacím nástupu nás čekala první disciplína Štafeta 4x60 m a to již na obloze pomalu začalo prosvítat i sluníčko.

        Jako první odstartovala štafeta starších, která ve složení Klára ,Míla ,Petr a Lucka  zaběhla štafetu za čas 52,41s a vylepšila tak svůj čas z oblastního kola o tři vteřiny ,druhá  štafeta ve složení Jirka ,Barča ,Vojta a Vašek  uběhla dráhu za 63,16s a to bylo také zlepšení .A tak jako lepší  se počítal čas první štafety a to znamenalo že jsme v této obsadily sice až 7.místo ale na vítěze této disciplíny jsme ztratily pouhé 4 vteřiny což je skvělý výsledek a pro další rok není problém tento čas zlepšit.

    V kategorii mladších naše první čtveřice zaběhla čas 61,58s což byl podobný čas jako na oblastním kole pouze s tou změnou že tady to nebyl „neplatný pokus „ . Druhá čas  75,10s a v pořadí této disciplíny to znamenalo 4.místo  se ztrátou 7 vteřin na vítěze

 

                            MLADŠÍ                                                             STARŠÍ

 

 

Druhou disciplínou která čekala na soutěžní družstva byla Štafeta požárních dvojic.

V této disciplíně jsme věřily že se opět podaří zlepšit časy něž které jsme zaběhly na oblasti a získat co nejméně trestných minut za jednotlivé chyby které jsou v této disciplíně hodnoceny a to se také povedlo .Starší dokončily své pokusy v časech   68,31s   a    96,13s  a získaly pouze 10 trestných sekund které získala druhá skupina za „ špatné zacházení s materiálem“ .

 

 

 

Mladším se na štafetě požárních dvojic podařilo zaběhnout oběma pětičlenným skupinám vyrovnané časy 82,30s  a 93,72s (druhá skupina získala 10 tresných sekund za nesprávné podání koncovky u hydrantového nástavce)  . Lepší čas 83,20 nakonec znamenal to že v celkovém pořadí této disciplíny jsme obsadily 3.místo

 

 

 

Poslední disciplínou společnou pro obě kategorie byl „Požární útok“ také někdy na soutěžích dospělých nazýván „královskou disciplínou“ .

    Znovu začínala tuto disciplínu kategorii starší aby se hned po odběhnutí mohly jít připravovat na poslední dvě disciplíny a to útok a štafetu CTIF.  Nám se požární útok moc nepovedl protože po menších chybách na sání jsme dosáhly výsledného času 25,54  (lepší terč 24,73)  a obsadily tak až 7.místo

    Mladší byli po dvou disciplínách na průběžném druhém místě společně s družstvem Pohledu a ztrátou jednoho jediného bodu na první Českou Bělou a bylo skoro jasné že pokud se nic nepokazí na stupních vítězů budeme ale na jakém stupínku to se nevědělo. Jako první z trojice bojující o přední příčky odstartoval Pohled a časem 19,86 si pojistil stupně vítězů . Po nich odstartovalo naše družstvo a dosáhlo času 20,34 a již bylo jasné že celkově obsadíme druhou nebo třetí příčku ( lepší terč 19,30) ale museli jsem čekat na výsledek České Bělé která odstartovala hned po nás ale dosáhla času 22,14 když prostříkala na pravém terči ( čas na levém 18,75) a to znamenalo že v celkovém pořadí disciplíny jsme  skončily na 4.místě  za třetím Pohledem a před Českou Bělou .

 

 

To znamenalo že jsme při své první účasti na okresním kole skončily na krásném 2.místě s celkovým součtem 13 bodů o pouhý jeden bod za vítězným družstvem Pohledu které již vyhrálo potřetí za sebou se součtem 12 bodů. Třetí skončila Česká Bělá také se součtem 13 bodů ale zde o pořadí rozhodoval požární útok ve kterém jsme byli lepší.

 

    Pro kategorii starší ještě soutěž požárním útokem nekončila stále nás čekaly ještě dvě disciplíny CTIF které jsme začali trénovat teprve až po oblastním kole . Jako první nás čekaly dva pokusy v Požárním útoku CTIF.   Útok CTIF není klasický požární útok  zde členové přeskakují vodní příkop, prolézají tunelem, váží uzle ale také zde nesmí „mluvit“ jinak za to dostávají trestné sekundy. V prvním pokuse jsme dokončily disciplínu v čistém čase 90,97s ale dostaly jsme celkově 65 trestných sekund a  tak celkový čas byl 155,97.  Ve druhém pokusu jsme měli dosáhly celkové času 132,34s již i se započítanými trestnými a to v celkovém pořadí disciplíny znamenalo nádherné 4.místo.

 

 

    Poslední nás čekala Štafeta CTIF kterou jsme nikdy celou neměly možnost nikde trénovat pouze jednotlivé úseky první pokus byl za 104,82s  a ve druhém jsme se zlepšily a  časem 96,48s jsme se zařadily na 7.místo se ztrátou 10sekund na vítěze této disciplíny.

 

 

 

 

    Okresní kolo jsme po výsledku v branném závodu zahajovali ze 6.místa a v celkovém pořadí okresní kola to nakonec znamenalo že jsme skončily sice až na 7.místě      ale výsledky jednotlivých disciplín ukázaly že jsme ztrácely  pouhé sekundy na vítěze a nezaostávaly nějakým velkým rozdílem což máme možnost do dalšího ročníku zlepšit.

 

    Okresní kolo bylo pro lvíčata i nás vedoucí v letošním roce velká zkušenost na kterou by jsme chtěli v příštím ročníku hry PLAMEN navázat a minimálně obhájit 2.místo mladších  a u starších se pokusit probojovat na krajské kolo.

 

Chtěl bych za všechny vedoucí poděkovat všem lvíčatům za jejich perfektní přístup k tréninkům který měli před okresním kolem , i jejich rodičům za trpělivost . A ukázalo se že to přineslo výsledky .